viscositeit

Viscositeit, wat is het en hoe meet je het?

Met een viscositeitsmeter kan de viscositeit van een vloeistof nauwkeurig worden gemeten. Daarom wordt in veel verschillende branches gebruik gemaakt van een viscositeitsmeter. Zoals in de levensmiddelenindustrie, chemische en cosmetische industrie, bij de analyse van bouwmaterialen of op het gebied van onderzoek en ontwikkeling op hogescholen en universiteiten

Wat is viscositeit

De viscositeit is een karakteristieke eigenschap van vloeistoffen. Hoe dikker een vloeistof is, hoe meer kracht er nodig is om de vloeistof in beweging te krijgen. Het is dus een maat voor de inwendige frictie van de vloeistof, wanneer een laag zich moet bewegen in relatie met een andere laag. We noemen dit de dynamische viscositeit. Vloeistoffen met een hoge viscositeit noemen we ook wel viskeuze vloeistoffen.

De meest gebruikte eenheid voor de dynamische viscositeit pascal-seconde (Pa·s / mPa·s)

1 mPas = 1 cP (centi-Poise)

1 dPas = 1P (Poise)

Welke invloed heeft temperatuur

Niet alleen de grondstoffen van de vloeistof bepalen de viscositeit. Maar ook de temperatuur heeft hier invloed op. Bij hogere temperaturen zijn veel vloeistoffen minder viskeus dan bij lagere temperaturen. Bij gassen is dit omgekeerd: bij een hogere temperatuur wordt een gas juist viskeuzer. Daarom zijn er ook viscositeitsmeters verkrijgbaar die naast de viscositeit ook de temperatuur van de testvloeistof meten.

Hoe werkt een rotatie-viscositeitsmeter

De meest voorkomende manier om viscositeit te meten, is door gebruik te maken van een rotatie-viscositeitsmeter. Een spindel (cilinder of schijf) wordt ondergedompeld in de te onderzoeken vloeistof en vervolgens wordt de kracht gemeten die de spindel nodig heeft om de traagheid van de vloeistof te overwinnen. De viscositeitsmeter kan meteen de viscositeit van de meetvloeistof vaststellen en deze hierna laten zien in verschillende eenheden. Dit kan zijn op een analoge wijzerplaat of op een digitaal display.

De combinatie van verschillende spindels met verschillende toerentallen maakt een optimale bepaling van de viscositeit over een breed meetbereik mogelijk.

Geautomatiseerde meting

Een geautomatiseerde viscositeitsmeter voert zelfstandig nauwkeurige viscositeitsmetingen uit gedurende een vooraf ingestelde tijd. Vooral bij het produceren en testen van verf, coatings, kleefstoffen en pasta’s wordt vaak gebruik gemaakt van een geautomatiseerde viscositeitsmeter. Daarbij draait de meetspindel met constante snelheid tijdens de meting, bijv. 200 rotaties per minuut. De handige interface zorgt ervoor dat het meetapparaat aangesloten kan worden op een printer.

Bekijk hier onze video over de PCE-RVI 1, RVI 2 en RVI 3.

Wil je graag één van onze viscositeitsmeters bestellen, klik dan op de knop. Wil je graag eerst wat meer informatie, neem dan gerust contact met ons op, door te bellen naar +31 (0) 53 737 01 92 of te mailen naar info@pcebenelux.nl

Wat je nog niet wist over kleur
ACTIE: 20% korting op het weerstation PCE-FWS 20