Alles over het meten van ruwheid

Wat is ruwheid?

De term ruwheid (ook wel oppervlakteruwheid genoemd) geeft de mate van oneffenheid van een oppervlak weer. Elk oppervlak heeft een bepaalde ruwheid. Hiervoor geldt: hoe lager de ruwheid, hoe gladder het oppervlak.

Bij het meten van oppervlakteruwheid wordt gebruik gemaakt van verschillende eenheden. Zo heb je o.a. de gemiddelde ruwheid ‘Ra’ en de gemiddelde ruwdiepte ‘Rz’. Kijk dus bij de aanschaf van een ruwheidsmeter in welke eenheid je wilt gaan meten.

Ruwheid, hoe meet je het en waar moet je op letten?

Bij de productie van gladde producten, zoals bijvoorbeeld spiegels, is het natuurlijk erg belangrijk dat er geen oneffenheden op het eindproduct aanwezig zijn. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een ruwheidsmeter, om zo te checken of het product voldoet aan de gestelde eisen.

Maar niet alleen wanneer het oppervlak zo glad mogelijk moet zijn gebruiken we een ruwheidsmeter. Ook wanneer er juist een bepaalde ruwheid moet zijn, kan een ruwheidsmeter je vertellen of je binnen de vooraf bepaalde richtlijnen blijft. Denk hierbij aan vloertegels met een geruwd oppervlak. Deze zorgen ervoor dat je niet snel uitglijdt, wanneer de vloer nat is.

Ons aanbod ruwheidsmeters

In onze webshop vind je een uitgebreid aanbod aan ruwheidsmeters. Kleine handheld meters, ruwheidsmeters die in diepere gaten kunnen te meten en ook ruwheidsmeters die de meetwaarden rechtstreeks naar een PC verzenden. Bovendien kunnen de meeste ruwheidsmeters in ons assortiment in verschillende eenheden meten. Zo zit er dus altijd wel een geschikte meter voor jou toepassing bij!

In de onderstaande video duikt expert Wolfgang Rudolph dieper in het onderwerp: Ruwheid.

Bekijk onze ruwheidsmeters in de PCE Brookhuis webshop!

Ruwheidsmeters PCE-RT 10 en PCE-RT 1200
Word weerman/-vrouw met het weerstation PCE-FWS 20