Uitgelicht: Lekdetectie

Om ervoor te zorgen dat er geen verlies is van vaste stoffen, vloeibare stoffen of gassen, zal er regelmatig gecontroleerd moeten worden of er ergens een lek aanwezig is. Of er een lek aanwezig is in een systeem is helaas niet altijd makkelijk op te sporen. Hoe je dit doet lees je in de volgende blog.

Om een lek in bijvoorbeeld een leidingsysteem op te sporen wordt er gebruik gemaakt van apparatuur dat zelfs de kleinste lekken op kan sporen. Geluiden die door een klein lek geproduceerd worden, bevinden zich vaak in het ultrasone bereik. Dit betekent dat ze niet waarneembaar zijn voor het menselijk oor.

Wist je dat? De meest voorkomende en efficiënte manier om een gaslek te detecteren, is je neus. Gas dat wordt gebruikt in woningen heeft immers een zeer herkenbare en specifieke geur. Aardgas (zowel arm als rijk) is een geurloze brandstof. Om geurloze brandstoffen te detecteren kan er een gasdetector gebruikt worden.

Een lekdetector pikt deze ultrasone geluiden middels echografie op via de geluidstrechter en zet de onhoorbare geluiden om in hoorbare geluiden. Op deze manier kan er een lektest gedaan worden aan ontzettend veel systemen. Denk hierbij aan: perslucht-, gas-, stoom- en vacuümsystemen, maar ook koelsystemen en deurafdichtingen.

Lekdetector PCE-LDC 15

– Transportkoffer voor veilig transport
– Eenvoudige bediening dankzij touchscreen
– Geluidsdichte hoofdtelefoon

Ook voor het opsporen van brandbare gassen wordt gebruik gemaakt van een gasdetector. Bijvoorbeeld de gasdetectors uit de PCE-GA serie. Met deze gasdetectors kan gemakkelijk en snel een gaslek opgespoord worden.

Gasdetector PCE-GA 12

– voor de detectie van brandbare gassen
– LC-display met meetwaarde en diagram
– voor 15 verschillende gassen

Gasdetector PCE-GA 10

– LED weergave
– optisch, akoestisch en tril alarm
– detectie van 15 brandbare gassen

P.S. Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook eens onze blog over de inspectiecamera!

Energie bespaartips: van gas naar elektrisch?!
Zomertijd? Tijd voor onderhoud!