pH meting in de wijn productie

De pH-waarde is de maateenheid van basische en zure oplossingen. De pH-waarde kan variëren van 0, voor sterk zure oplossingen, tot 14 voor sterk alkalische oplossingen. Ook bij de productie van wijn is de pH-waarde een belangrijke parameter bij het rijpingsproces. Deze waarde geeft de wijnmaker informatie over verschillende eigenschappen, zoals de microbiële stabiliteit.

Over het algemeen geldt: hoe lager de pH-waarde van de wijn, hoe hoger het gehalte aan wijnsteenzuur. Kortom, hoe lager de pH, hoe stabieler en gezonder de wijn is. Als de pH-waarde hoog uitvalt, betekend dit dat de wijnmaker maatregelen moet ondernemen, om de stabiliteit van de wijn te verbeteren.

Natuurlijk hangt de exacte pH-waarde van de wijn ook af van de druivensoort en het teeltgebied. In de regel ligt de pH-waarde van wijn tussen 2,9 en 4,0 pH. Hier is het aandeel aan wijnsteenzuur, appelzuur en citroenzuur van de wijnstok cruciaal voor de pH-waarde van de wijn. Factoren zoals opslag en fermentatie in stalen of barrique-vaten beïnvloeden echter ook de pH-waarde tijdens de verwerking. Deze factor speelt een belangrijke rol, die later ook de smaak van de wijn beïnvloedt.

De pH-waarde van wijn in vergelijking tot andere dranken:

Wijn: 4.0
Cola: 2.0 – 3.0
Sinaasappel en appelsap: 3,5
Bier: 4,5 – 5,0
Koffie: 5.0
Thee: 5.5
Melk: 6.5
Zuiver water (gedestilleerd): 7
Mineraalwater: 6.0

De pH-waarde van wijn kan worden gemeten met een speciale pH-meter voor wijn. Door de speciale elektrode is de pH-meter voor wijn perfect voor deze toepassing. De volgende pH-meters uit ons assortiment zijn geschikt voor de meting van wijn:

pH-meter PCE-PH20WINE voor wijn

pce-ph20wine

De pH-meter PCE-PH20WINE is een zeer gemakkelijk te gebruiken pH-handapparaat en maakt een snelle en betrouwbare pH-meting mogelijk. De pH-meter heeft een driepuntskalibratie, die automatisch wordt uitgevoerd. Erg geschikt voor de wijnteelt.

– Meetbereik: 0,00 … 14,00 pH
– Resolutie: 0,01 pH
– Waterdicht (IP 67)
– Data hold-functie
– Vooral voor wijn, bier en andere oplossingen met een lage geleidbaarheid

PCE-228WINE

Wijn pH-meter PCE-228WINE 

De pH-meter PCE-228WINE is een zeer gemakkelijk te gebruiken pH / mV / ° C handheld-instrument. De pH-waarde en de temperatuur kunnen direct op de SD-kaart (Excel-bestand) worden opgeslagen of rechtstreeks van de pH-meter naar een pc worden overgedragen via de RS-232-interface.

– Meetbereik: 0,00 … 14,00 pH
– Resolutie: 0,01 pH
– Geheugen: flexibel via SD-kaartgeheugen 1 … 16 GB
– Interface: RS-232
– Vooral voor wijn, bier en andere oplossingen met een lage geleidbaarheid

Alle pH-meters, ook voor andere vloeistoffen dan wijn, zijn te vinden in onze webshop

Lees vooral ook onze blog over wateranalyse met een pH-meter of geleidingsmeter!

Alles voor de horeca!
Wateranalyse met een geleidingsmeter of pH-meter