Krachtmeters wat doen ze en waarom heb je ze nodig?

Als we het over kracht hebben dan zijn er vele verschillende vormen die bedoeld kunnen worden. Paardenkracht, trekkracht, spierkracht of drukkracht zijn maar een paar van de soorten kracht die we kennen. Paardenkrachten gebruiken we uiteraard veel als we het hebben over auto’s of motoren en spierkracht train je in de sportschool. Trekkracht en drukkracht kan je veel tegenkomen in jouw werk, afhankelijk van jouw beroep uiteraard. 

Als je deze principes vaak moet meten dan heb je vast al eens een krachtmeter in je handen gehad. Voor iedereen die hier nog nooit mee heeft gewerkt, maar er wel graag meer over wil weten vertellen wij in deze tekst wat onze krachtmeters doen en op welke manieren je ze kan toepassen.

De krachtmeters in ons assortiment, waar het meest vraag naar is, komen uit de PCE-DFG N serie. Met deze meters kan je uiteenlopende metingen uitvoeren. We geven je een aantal voorbeelden waardoor je ook meteen een beeld krijgt van de mogelijkheden van krachtmeters in het algemeen.

Drukkracht meten

Een van de krachtsoorten die door onze krachtmeters gemeten kan worden is drukkracht. Het woord zegt het waarschijnlijk al, maar hiermee meet je de druk op bepaalde objecten. Denk hierbij aan het meten van de druk die nodig is om een ventiel of klep te openen. Ook kan je denken aan de kracht die nodig is om een bepaald materiaal in te drukken. Zo weet je hoe sterk dit materiaal is en hoe zwaar je het kan belasten.

In productieprocessen kan het zijn dat je wil dat een machine met een specifieke, vooraf ingestelde kracht sluit. Om te voorkomen dat je jouw product beschadigt of vervormt, kan het van belang zijn periodiek te meten of jouw machine nog steeds de juiste druk uitoefent. Om dit makkelijker te maken meten alle meters in de PCE-DFG N serie met een zeer hoge resolutie en dus erg nauwkeurig.

Trekkracht meten

Trekkracht is weer zo’n krachtsoort die al in zijn naam heeft wat je mag verwachten. Dingen die je kan afleiden uit de trekkracht zijn echter behoorlijk uiteenlopend. Zo kan je meten wat de trekkracht van een stuk touw of staaldraad is. Stel dat jouw bedrijf een klimwand heeft dan wil je toch zeker zijn dat de touwen die daar gebruikt worden daadwerkelijk zo sterk zijn als geadverteerd. Uiteraard zijn er nog veel meer bedrijven die werken met touwen of kabels. Dit is maar een enkel voorbeeld van de manier waarop trekkracht belangrijk kan zijn, maar denk ook eens aan sleepkabels.  Ook deze kracht kan van toepassing zijn in productieprocessen.

Wanneer er bijvoorbeeld een lier in jouw fabriekshal staat, welke zware objecten moet voortslepen of ophijsen, dan is het belangrijk de juiste trekkracht te weten. Is de kracht te hoog dan sleept de lier misschien te snel, maar is de kracht te laag dan komt het object mogelijk niet van zijn plaats. Ook hierbij kan afstellen erg belangrijk zijn en is de nauwkeurigheid van onze meters dus zeer handig. Op die manier kan je namelijk kleine afwijkingen snel opmerken.

Waar op te letten bij aanschaf van een krachtmeter

Zoals je hebt kunnen lezen zijn al onze krachtmeters in de PCE-DFG N serie in staat om drukkracht en trekkracht te meten. Zoals je kan zien, als je in onze webshop kijkt, zijn er echter vele verschillende meters in deze serie. Waarom is dit en welke meter moet jij nu hebben? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag kort, dit hangt namelijk af van de krachten die jij wil meten. We hebben het dan niet meer specifiek over trek- of drukkracht, maar over de grootheid van deze krachten.

De namen van de meters in de PCE-DFG N serie zijn voor jouw gemak verbonden aan de maximale kracht die zij kunnen meten. Daarbij is het ook zo dat hoe kleiner de maximale kracht is, hoe nauwkeuriger de gemeten kracht kan worden weergegeven op het display. Houdt er wel altijd rekening mee dat, de sensor bij krachten die te ver over het maximum heen gaan kapot kan gaan. Moet je dus iets meten waarvan je weet dat de kracht rond de 500 Newton ligt, dan is het verstandig een meter te nemen die meer dan dat aankan. In het geval van de PCE-DFG N serie kom je dan uit op de PCE-DFG N 1K (ofwel 1000 Newton).

Bekijk ook onze video over de PCE-DFG N Serie
Newton?

We hebben het in dit hele artikel al veel over kracht gehad, maar je hebt nu ook een paar keer het woord Newton voorbij zien komen. Wat is dit nou werkelijk? De Newton is een SI-eenheid. Dit soort eenheden hebben we al eens eerder besproken in ons artikel over de kilo. De Newton zegt alles over kracht, maar niets over gewicht, zoals velen denken.

Hoewel 1 kg in de Benelux namelijk wel een kracht van 9,81 Newton ondervindt, is dit aan de evenaar 9,78 Newton.  Op de maan, waar de zwaartekracht ongeveer 1/6 is ten opzichte van de aarde, ondervindt 1 kg dus 1,64 Newton. We noemen het trouwens de Newton omdat deze eenheid werd vernoemd naar Sir Isaac Newton. Deze man wordt gezien als de ontdekker van zwaartekracht.

Nu je wat meer weet over onze krachtmeters en een klein beetje over de Newton, is het mogelijk dat je over wil gaan tot aankoop van een van de meters in de PCE-DFG N serie. Daarvoor kan je uiteraard op deze knop klikken.

Heb je eerst nog wat meer vragen over onze krachtmeters dan kan je uiteraard een mail sturen naar info@pcebenelux.nl of ons bellen op 0537370192.

ACTIE: 20% korting op het weerstation PCE-FWS 20
Nieuw budget slim besteden