Hoe werkt het: Laagdikte meten

Met een laagdiktemeting -de naam zegt het al- meten we de dikte van een laag op een bepaalde ondergrond. Zo worden lagen verf, lak of kunststof gemeten zonder hierbij de ondergrond te beschadigen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, die we in deze blog toelichten.

Toepassingen van een laagdiktemeter

Vooral bij voertuigen gebruiken we al vaak een laagdiktemeter. Om te kijken of een auto, motor of bijvoorbeeld scooter in het verleden schade heeft gehad wordt gekeken naar de dikte van de coating- of laklaag. Op plekken waar deze is bijgewerkt is de waarde namelijk hoger dan op de plakken waar dit niet is gebeurt. Ook in de industrie is een laagdiktemeter een steeds vaker voorkomend hulpmiddel. Of het nu gaat om scheepslak, coatings op bruggen en machines of kwaliteitscontroles van eindproducten. De meeste van onze laagdiktemeters zijn naar ISO-normen te kalibreren. Zo ben je altijd verzekerd van een nauwkeurige laagdiktemeter.

Verschillende meetmethodes

Laagdiktemeters met het ultrasone meetprincipe
De meest gebruikte meetmethode: ultrasoon. Bij een ultrasone laagdiktemeter stuurt de meter ultrasone golven af op het oppervlak. Deze worden voor een deel gereflecteerd door de verflaag. De meeste golven worden geabsorbeerd door de verflaag tot ze het volgende oppervlak(materiaaloppervlak) treffen. Daar wordt weer een deel gereflecteerd. Door de meting van deze reflecterende stralen wordt de laagdikte bepaald.

Laagdiktemeters met het wervelstroom meetprincipe
Het wervelstroom meetprincipe gebruiken we bij het meten van niet geleidende lagen zoals verf en lak op NE-metalen. Bij deze methode worden bij het te onderzoeken sample wervelstromen geïnduceerd. Dit gebeurt door een spoel, die een wisselend magneetveld genereert. De laagdiktemeting vindt plaats via de meting van de wervelstromen, die reageren op het magneetveld van de spoel.

Laagdiktemeters met het magneetinductie meetprincipe
De magneet-inductieve methode gebruiken we voor het meten van niet geleidende diktes, zoals bijvoorbeeld lak en verf op FE-metalen. Bij deze methode wordt, met behulp van magneetspoelen, een magneetveld gegenereerd. Door aanpassing van de magnetische ondergrond verandert het magnetische veld. De veranderingen in het magnetische veld hangen af van de afstand van de meetsonde tot de ondergrond en daarmee ook van de laagdikte.

Onze meest verkochte laagdiktemeters:

Laagdikte en glans

Naast laagdiktemeters gebruiken we ook nog andere meters bij de controle van metalen oppervlakken, zoals bijvoorbeeld een glansmeter. Met een glansmeter meten we de glanswaarde van de lak en van gepolijste oppervlakten. Een nieuwe lak heeft namelijk een volledig andere glanswaarde dan eentje die al een aantal jaren oud is. Je kunt nog zoveel poetsen, door UV-straling en door de omgeving raakt de lak-waarde aangetast.

Meer over het meten van laagdiktes lees je in deze blogs:

Heeft mijn auto schade gehad?

Het verschil tussen materiaaldikte en laagdikte

PCE-AC 2000: de ideale CO2-meter voor kantoren en klaslokalen
De 5 meest gestelde vragen over CO2 in Coronatijd!