Energie bespaartips: isoleren

Energie bespaartips: Isoleren, isoleren, isoleren!

In onze vorige blog kon je er al over lezen. De energie- en gasprijzen zijn gestegen en daardoor waarschijnlijk ook jouw energierekening. Daarom kijken we massaal naar wat we kunnen doen om de rekening zoveel mogelijk te drukken. De hoogste tijd voor wat nuttige tips!

Deze week in deel 2 van onze energietips: Isoleren, isoleren, isoleren!

Je huis of bedrijfspand optimaal isoleren scheelt niet alleen in je energierekening maar is ook nog eens goed voor het milieu. Wanneer je wilt gaan isoleren is het belangrijkste dat je weet wáár er -extra- geïsoleerd moet worden. Zo pak je de juiste plekken als eerste aan en besteed je niet onnodig veel tijd aan plekken die eigenlijk niet zoveel warmte doorlaten.

Waar moet je isoleren

Er zijn een aantal plekken die erom bekend staan veel energie verloren te laten gaan. Hieronder de vijf meest voorkomende plekken en bijbehorende isolatietips!

1. Radiatoren

Een plek waar vaak veel warmte verloren gaat is aan de achterkant van radiatoren. Gelukkig is dit simpel en goedkoop op te lossen door radiatorfolie achter de verwarming te plakken.

2. Kozijnen

Naden en kieren kunnen gemakkelijk warmte doorlaten. Vooral rondom -houten- kozijnen komt dit geregeld voor. Ook dit is snel en eenvoudig op te lossen door de naden en kieren op te vullen, bijvoorbeeld met kit, om zo energieverlies te verminderen.

3. Dak/vloer

Daarnaast zijn vloeren en daken natuurlijk bekende plekken waar het, vooral bij oudere huizen, nog weleens schort aan de isolatie. Hiervoor geldt dat het al een stuk lastiger is zelf op te lossen, maar de echte handige Harrie (of Harriët) draait hier natuurlijk zijn of haar hand niet voor om. Het is misschien even een flinke klus je dak of vloer te isoleren, maar zeker met de huidige energieprijzen dubbel en dwars de moeite waard!

“Wist je dat: het dak van de woning een plek is waar je veel energie kunt besparen? Tot wel 25%! Dit kun je bereiken door het dak te voorzien van isolatiemateriaal.”
4. Muren

Nog zo’n plek waar bij veel gebouwen nog veel winst te behalen valt: de muren. Je kan muren isoleren van binnenuit door een extra wand met isolatiemateriaal tegen de muren te plaatsen. Dit heeft natuurlijk wel als nadeel dat je een gedeelte van de ruimte verliest, ongeveer 10 cm per muur. De buitenmuren laten isoleren wordt vooral bij oudere huizen vaak gedaan om ervoor te zorgen dat er minder warmte via de muren verdwijnt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Het meest wordt gekozen voor spouwmuurisolatie.

5. Ramen

Tot slot een klus die de meeste mensen toch echt uit laten uitbesteden, maar absoluut niet mag ontbreken in de lijst: de ramen laten vervangen. HR++ glas bijvoorbeeld isoleert gemiddeld 2,5 keer beter dan standaard dubbel glas. Enkel glas isoleert helemaal niet, waardoor het de moeite nog meer waard is dit te laten vervangen. Omdat isolerend glas dikker is, is het niet altijd mogelijk te laten plaatsen in de bestaande kozijnen. In dat geval zullen deze dus ook vervangen moeten worden.

 Zwakke plekken ontdekken met een warmtebeeldcamera

Om de plekken op te sporen waar de warmte makkelijk weg kan gebruiken we een warmtebeeldcamera. In de onderstaande video leggen we je uit hoe dit in zijn werk gaat.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook deze blog met energie bespaartips!

Energie bespaartips: van gas naar elektrisch?! assortiment Energie bespaartips (pcebrookhuis.nl)

Meer informatie over onze producten en diensten vind je in onze webshop en op ons YouTube kanaal.

Hoe werkt het: Isolatie en luchtvochtigheid
Energie bespaartips: van gas naar elektrisch?!