budget over

Budget over ondanks een perfecte begroting?

Het kan de beste inkoper overkomen. Je hebt heel veel werk gestoken in de begroting die je aan het begin van het jaar maakte. Als professional die alles weet over het bedrijf waar je werkt heb je met alle factoren rekening gehouden. Jij hebt een perfect sluitend budget opgebouwd voor jouw afdeling.

De theorie is uiteraard prachtig en in veel gevallen zal de praktijk de gebruikelijke lijnen volgen. Om redenen die buiten jouw controle liggen, kan het echter soms anders lopen. Het is heel goed mogelijk dat de uitgaven hoger uitvallen dan jij hebt begroot, waardoor het budget sneller op gaat dan de bedoeling is. Dat is natuurlijk altijd een onaangename verassing. Het kan echter ook de andere kant op gaan, door meevallers kan het ook gebeuren dat je juist budget over hebt. Jouw werkgever zal je de hemel in prijzen als dit vaak gebeurt, maar het heeft ook een keerzijde.

Meer doen met minder budget

Als jouw werkgever denkt dat het budget voor jouw afdeling te hoog is, dan is dat een probleem. Dit heeft namelijk al snel tot gevolg dat jij, bij jouw volgende begroting, een lager budget krijgt toebedeeld. Jouw baas denkt immers dat jouw afdeling ook kan functioneren met minder geld. Wat gebeurt er dan, als de reden waarom jij budget overhield incidenteel was? Misschien was er bij de inkoop van artikelen of grondstoffen wel een meevaller. Dit betekent dat jij een begroting maakt voor de volgende periode, waarvan je al weet dat deze niet sluitend zal zijn, als jouw werkgever besluit het budget te verlagen.

Lees ook eens onderstaande blogs zodat je goed geïnformeerd bent voordat je jouw budget uitgeeft.
Wat betekent het kalibreren van meetinstrumenten?
Wat betekent het kalibreren van meetinstrumenten?
De 4 belangrijkste vragen over viscositeit beantwoord
De 4 belangrijkste vragen over viscositeit beantwoord
Meer inkopen voor een beter budget op de nieuwe begroting

In het geval dat jij als inkoper dus budget over hebt, kan het dan ook verstandig zijn dit op te maken. Zo voorkom je problemen in de nieuwe begroting. Dit betekent natuurlijk niet dat je maar lukraak moet gaan inkopen, maar dat je slim kan omgaan met de timing van jouw aankopen. Heeft jouw afdeling bijvoorbeeld apparaten staan die het nog wel doen, maar waarvan je weet dat ze binnen een jaar aan vervanging toe zullen zijn. Overweeg dan om deze van jouw overblijvende budget aan te kopen. Zo help jij jezelf en zorg je ervoor dat je voor de volgende periode, niet nog harder moet zwoegen om een kloppende begroting te maken.

Onderhoud is een andere manier om jouw budget op te maken. Onderhoud is altijd nodig en zorgt ervoor dat jouw machines langer meegaan. Budget besteden aan onderhoud voorkomt dat je volgend jaar misschien over jouw budget heen gaat, omdat je een nieuwe machine moet kopen.

Als je deze blog interessant vond, kijk dan ook eens hieronder.
Gezond frituren met de PCE-FOT 10
pH-meters voor het meten van bodemkwaliteit