Alles voor de horeca

Alles voor de horeca!

Ben je werkzaam in de horeca, heb je een eigen cateringbedrijf of werk je misschien wel in een magazijn waar levensmiddelen worden opgeslagen? Dan hebben we goed nieuws voor je!

Je maakt dan namelijk vaak gebruik van een thermometer en laten we nou net een gloednieuwe voedselthermometer PCE-IR 80 in ons assortiment hebben. Niet zomaar een thermometer, maar één waar je contactloos mee kan meten en ook door middel van een insteeksonde. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van oppervlakken snel en makkelijk contactloos gemeten wordt, maar bijvoorbeeld ook de kerntemperatuur. In plaats van hiervoor dus twee thermometers aan te moeten schaffen, heb je nu genoeg aan één thermometer.

Nog een handig voordeel van de PCE-IR 80 voedselthermometer, is dat de emissiviteit ingesteld kan worden. Elk materiaal heeft een andere emissiegraad, wat de meetwaarde uiteindelijk zal beïnvloeden.

Emissiegraad en emissiviteit

“De emissiviteit of de emissiegraad van een oppervlak is de mate van effectiviteit in het uitstralen van energie als warmtestraling. Warmtestraling is elektromagnetische straling; voorwerpen van hoge temperaturen zenden zichtbaar licht uit, terwijl voorwerpen op kamertemperatuur infrarood licht uitzenden.”(Bron: Wikipedia)

Elk materiaal heeft een andere emissiegraad, wat de meetwaarde uiteindelijk zal beïnvloeden. Daarom is het handig te kiezen voor een meter waarbij de emissiegraad aangepast kan worden.

Thermometers waarbij de emissiegraad niet ingesteld kan worden hebben vaak een vast ingestelde waarde van 0,95. De meeste materialen hebben een vaste emissiewaarde:

Materiaal Emissie-
coëfficiënt
Materiaal Emissie-
coëfficiënt
Huid, menselijk 0,98 Staal, geoxideerd 0,80
Water 0,92…0,96 IJzer, geoxideerd 0,78…0,84
IJs 0,96…0,98 Roodkoper, geoxideerd 0,78
Asfalt, teer, pek 0,95…1,00 Geelkoper geoxideerd 0,56…0,64
Kunststof 0,90…1,00 Gewalst roestvrij staal 0,45
Zwart rubber 0,94 Aluminium, geoxideerd 0,40
Verf 0,80…0,97 Zink, gegalvaniseerd 0,28
Glas 0,85…1,00 Roodkoper, mat 0,22
Keramiek 0,80…0,94 Geelkoper, gepolijst 0,05
Cement 0,96 IJzer, niet-geoxideerd 0,05
Beton 0,94 Roodkoper, gepolijst 0,02…0,07
Hout 0,80…0,90 Staal, geoxideerd 0,80
Roodkoper, geoxideerd 0,78 IJzer, geoxideerd 0,78…0,84

Contactloze meting of infraroodmeting?

Voordelen van een meting met insteeksonde:

  • Hogere nauwkeurigheid dan bij de infraroodmeting
  • Meting van de kerntemperatuur van producten

Voordelen van infraroodmeting:

  • Hygiënische meting, doordat de meetsonde niet in contact komt met het meetobject
  • Meting van de oppervlaktetemperatuur
  • Hoog meetbereik van 330 °C

Meetapparatuur voor de horeca

Nou hoor ik je denken: hebben jullie nog meer meters, die ik kan gebruiken in mijn dagelijkse werkzaamheden?

Zeker! Hieronder vind je een kleine greep uit ons assortiment. Klik op de linkjes voor meer informatie en om de filmpjes te bekijken.

 

 

 

Natuurlijk vind je in onze webshop nog veel meer meetapparatuur voor de horeca.

Tip: Lees ook onze blog over gezond frituren met de PCE-FOT 10!

 

Uitgelicht: PCE-PIC serie inspectiecamera's
pH meting in de wijn productie