Aerosol…wat is dat???

Misschien heb je de term aerosol wel eens gehoord, bijvoorbeeld voor de inhoud van een spuitbus. Maar wat betekent de term? En hoe kan je aerosol meten? Daar lees je alles over in de volgende blog.

Wat is aerosol?

Een aerosol is een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas. Wolken en mist zijn een goed voorbeeld van een aerosol. Deze zijn namelijk opgebouwd uit kleine druppeltjes water in de lucht. Als we het hebben over aerosol, dan gaat het om deeltjes met een grootte van 0,2 tot 200 micrometer. Hiervoor gebruiken we het symbool μm.

Een voorbeeld van een aerosol bestaande uit vaste deeltjes is rook. Rook is een aerosol van verbrandingsproducten in de lucht. Witte rook bestaat vooral uit waterdamp, zwarte rook vooral uit roet.

Fijnstof

Bij aerosoldeeltjes kleiner dan 10 μm hebben we het over fijnstof. Uit onderzoek is gebleken dat fijnstof bij het inademen schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten tot verergering van hun symptomen. Ook heeft het bij kinderen invloed op de ontwikkeling van de longen.

Aerosol meten

Aerosolmeters worden vandaag de dag meer en meer gebruikt. Bijvoorbeeld om in de productie en op kantoren het aantal deeltjes in de lucht te meten, dat ingeademd wordt door werknemers. De aerosolmeter wordt ook gebruikt in onderzoek en ontwikkeling en in de cleanroom technologie. Ook hier is schone lucht namelijk erg belangrijk.

In ons assortiment hebben een ruime keuze aan aerosolmeters. De aerosolmeters uit de PCE-PCO serie bijvoorbeeld, zuigen een bepaalde hoeveelheid lucht en tellen daarna het aantal deeltjes.

Een aantal aerosolmeters uit ons assortiment:

CO2 meter PCE-RCM 12

Aerosolmeter PCE-PCO Serie

– Meetbare deeltjesgroottes: 0,3/0,5/1,0/2,5/5,0 en 10 μm
– Meting van temperatuur en luchtvochtigheid
– Camera voor foto- en video-registratie
– Meting van massaconcentratie: PM2,5 / PM10 (PCE-PCO 2)
– Hoge resolutie en nauwkeurigheid

Aerosolmeter PCE-RCM Serie

– O.a. meting van fijnstof, TVOC, CO2, formaldehyde
– Meting van luchtvochtigheid en temperatuur
– Voor oriënterende metingen
– Prijsgunstige meetinstrumenten
– Klein en handzaam design

Aerosolmeter PCE-PQC Serie

– Uitgebreide en exacte meetinstrumenten
– Verkrijgbaar met CO2 en PID sensor
– Uiteenlopende meetbare deeltjesgroottes
– Meting van massaconcentratie
– Ethernet en USB aansluiting

Graag meer informatie?

Ga dan naar onze webshop of neem direct contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fijnstofmeter?
Giftige aardappels?!